Smartlog v3 » Nødblog » Jørgen Dragsdahl & Jytte Klausen i selvsving om 'det mest racistiske land i Europa'
Opret egen blog | Næste blog »

Nødblog

Uriasposten midlertidigt lammet af spam...

Jørgen Dragsdahl & Jytte Klausen i selvsving om 'det mest racistiske land i Europa'

7. Feb 2006 12:14, Uriasposten

Det er journalistisk set ikke en nem opgave at gøre tolv banale tegninger i Jyllandsposten til udtryk for den reneste ondskab, men kan nogen løse opgaven, så må det være Orienterings Jørgen Dragsdahl. I går interviewede han den danskfødte islamforsker Jytte Klausen, der for længst har overgivet sig til den antropologiske metodik, og nu som en de fleste 'integrationsforskere' ser det som sin eneste opgave at markedsføre multikulturen som ideologi.

<li>06/2-06 Orientering (Jørgen Dragsdahl) - Muhammed-tegninger dræber myte (10,15 min).</li>

Klausen var næppe blevet interviewet hvis hun ikke havde været fuldstændig enig med Dragsdahl, så jeg springer skamrosen over, og går direkte til dialogen.

Dragsdahl, P1: Jytte Klausen afviser i sin bog at vi er i en kulturkamp mellem kristne og muslimer, og hun tager derfor også afstand til den amerikanske professor Samuel Huntington, som hævder vi står overfor et sammenstød mellem civilisationerne. Ledende europæiske muslimer går faktisk ind for Vestens værdier, og vil skabe et europæisk udgave af islam fremhæver Jytte Klausen. Religionen er meget vigtig for dem i deres privatliv, men når de beskriver deres politiske værdier, så fremhæver de menneskerettigheder og etiske værdier, såsom respekt, anerkendelse og ligestilling. I sin forskning har hun også interesseret sig for USA's svar på sorte amerikaneres kamp for borgerrettigheder, og så europæernes svar i dag på muslimernes krav. Danmark har, mener hun, håndteret den muslimske udfordring meget dårligt. I den seneste tid endog så dårligt, at den gamle myte om Danmark der stod alene i forsvaret af et mindretal, nemlig jøderne under besættelsen, nu er død.

Jytte Klausen: Ja, en bekendt fra New York som er involveret i en jødisk menneskerettighedsorganisation sagde med stor vrede og tydelig skuffelse til mig, 'Danmark er blevet det mest racistiske land i Europa', og det er jo nok en overdrivelse, men reaktionen viser tydeligt, at myten om Danmark som et særligt land hvor menneskerettighederne har særlig status, er død.

Dragsdahl, P1: Er det en myte som har været væsentlig for Danmark tror du? - du har jo været i udlandet i mange år.

Jytte Klausen: Ja, det har givet, det har smurt vejen for mange danskere i udlandet, om det har været, jeg tror vi skal være klar over, at det har både har været en økonomisk fordel for os mange gange, det har givet os medvind i internationale organisationer, og jeg tror - jeg er ikke i tvivl om, at vi nu finder meget hurtigt ud af, at vejen fremover kommer til at foregå i meget mere modvind.

Dragsdahl, P1: Hvorfor trykker amerikanske aviser ikke tegningerne i solidaritet med ytringsfriheden?

Jytte Klausen: Oh, det er jo fordi New York Times, de store tv-stationer sagde helt klart da de blev spurgt om det, at de så ingen grund til at forhåne muslimer. De mener, at de principielle spørgsmål om, som er blevet rejst med tegningerne og demonstrationerne, og angrebene på Danmark, kan udeluk... kan diskuteres meget fint uden at man trykker tegningerne, det er almindelig praksis i USA ikke at vise disse racistiske tegninger, eller ikke at vise anti-semitiske tegninger.

Dragsdahl, P1: Ser du her en arv fra opgøret med hvid racisme? - en arv som har fremmet tolerance og respekt kan man sige, og som så altså spiller ind i denne her amerikanske holdning.

Jytte Klausen: Det her spørg... hovedspørgsmål bliver ikke set i USA som et spørgsmål om ytringsfrihed. Det er almindeligt accepteret, at ytringsfriheden - der er jo ingen - i Danmark er der regler, som siger at man efter straffelovens paragraf 14, har en blasfemiparagraf, og der er andre regler om hadefuld tale, og det har vi ikke i USA, men det betyder ikke at man har frihed til at sige lige præcis hvad man vil, man har en moralsk forpligtigelse til at tage hensyn, til andres meninger. Plus, så er der også hele spørgsmålet om hvilket ansvar man har for at medvirke til medmenneskelige relationer, og respekt for andre sociale mindretal, eller religiøse mindretal, ja det er helt klart, at der er en tradition her for at man har fundet ud af at det skaber alt for megen vrede at vise tegninger som bliver udgivet af de ekstreme grupper. Vi har været igennem en lang proces, som har taget 20-30 år, hvor jeg nok må sige, at det har gjort ondt mange gange undervejs, men i dag anser man i USA, det for en del af den amerikanske identitet at være respektfuld over for minoriteter. Når jeg spørger mine studenter hvad de synes det betyde at være amerikaner, så siger de det er tolerance, det er pluralisme, det er vores hovedværdier.

Dragsdahl, P1: Jeg ved at du i din forskning har fundet nogle lighedspunkter mellem USA i 1960, altså før borgerrettighedsbevægelsen rigtig kom i gang, og så er situationen i Europa i dag, specielt Danmark. Hvad er det for lighedspunkter som du ser?

Jytte Klausen: Ja, jeg begyndte for cirka to år siden, at sammenligne situationen i Europa med USA før omkring 1960, før borgerrettighedsbevægelsen, og de store demonstrationer kom i gang, og lovgivningen begyndte til at fremme ligestilling, og der er mange ligheder - der er skarpt adskilte livsstile mellem muslimer og flertallet, og det er ikke blot muslimer, men det er også, som begivenheder her i dette efterår i Paris viste, det er også andre immigrantgrupper, de adskilt livsstile er medvirkende til stor uvidenhed og nervøsitet på begge sider om de andre, den anden gruppe, og så er der en medieverden, som sælger forskrækkelsen, overdrivende beretninger, tegningerne blev jo bragt i en hvis udstrækning af Jyllandsposten fordi det skal sælge avisen, altså, den overdrevne diskussion, hvor man kun fokuserer på de ekstreme sider har gjort meget skade over årene, og så vil jeg også nok sige, at der er en anden lighed, og den er den voksende mobilisering af politiske ekstremer.

Dragsdahl, P1: Men den store svaghed i sammenligningen, er at vi har ikke et apartheid-system i Europa, og slet ikke i Danmark, ligesom man havde i USA dengang.

Jytte Klausen: Hmm vi har ikke apartheid, men lad os nu heller ikke glemme at der er forskellige regler for immigranter - det plejer at være således, at når man blev statsborger, når man fik statsborgerskab, så var der ingen forskel på om man var født statsborger eller om man havde fået det som voksen, og det er jo ikke tilfældet mere.

Dragsdahl, P1: Men det er altså de mennesker som du interviewede, som du oplevede en sådan grad af diskrimination.

Jytte Klausen: Ja, oplevelsen af diskrimination var overvældende, at det var chokerende for mig at sidde og tale med højtuddannede mennesker, som var, to gange skete det, at medlemmer af et europæisk parlament, engang i Holland, en gang i Danmark, sagde, når jeg spurgte om deres personlige synspunkt, om deres og deres børns fremtid i landet, sagde at jeg ikke kan leve i det her land mere, jeg bliver nødt til at flytte. Jeg bliver nødt til at tage mine børn og flytte til USA eller til England, der kan vi i det mindste få lov til at uddanne vores børn, uden at de hele tiden behøver at tænke på at de er muslimer.

Dragsdahl, P1: Det var, hvis jeg hørte dig rigtigt, også et dansk folketingsmedlem der sagde det.

Jytte Klausen: Ja!

Dragsdahl, P1: Hvad synes du vi kan lære af USAs erfaringer?

Jytte Klausen: Ja, vejen frem ligger ikke ved politikerne. Det er et spørgsmål om en samlet indsats, ikke nødvendigvis en enig indsats, men der skal tænketanke igang, der skal forslag til, også lovgivning på et tidspunkt, et spørgsmål om politisk vilje, men der skal tænkes meget før de her spørgsmål går til det politiske selv - det er et spørgsmål om at undersøge hvad er der egentlig situationen i landet ligenu. Hvorfor var de tegninger et problem for mange muslimer, hvad siger ytringsfriheden egentligt om hvad vi kan gøre, hvad vi ikke kan gøre, er der ligestilling mellem muslimer og kristne...

Kommentarer er overflødige, så jeg afslutte denne postering med links til de amerikanske aviser der pt. har bragt flere af tegningerne.

Kommentarer

 1. Peter Buch
  8. Feb 2006 08:26
  1

  Det er sært, at når historieforskningen viser at det var tyskere der stod bag videregivelsen af tyske planer om at der skulle ske noget med jøder i Danmark, og tyskere der så at sige lod danskere flytte jøder til Sverige uden seriøst at gøre noget for at stoppe det har disse forskningsresultater ikke har fundet vej til DR og en indkaldt ekspert.
  Da mere og mere af nyhedsformidlingen åbenbart foregår på blogge kunne links til større relevante amerikanske blogge måske fuldende de allerede nævnte links til amerikanske aviser - dette være en opfordring.

Links til dette indlæg

 1. http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&... ( 2. May 2007)
 2. http://www.google.com/search?as_q=&hl=da&num=100&btnG=Goo... ( 2. May 2007)

Tags

Arkiv

Relaterede

Seneste