Smartlog v3 » Nødblog » Thorleif Jonasson fra FN-forbundet eftersnakkes i P1 Eftermiddag...
Opret egen blog | Næste blog »

Nødblog

Uriasposten midlertidigt lammet af spam...

Thorleif Jonasson fra FN-forbundet eftersnakkes i P1 Eftermiddag...

6. Jul 2006 19:43, Uriasposten

P1 er i en klasse for sig selv. Hvor enhver form for ikke-socialdemokratiseret konservatisme og liberalisme typisk præsenteres som værende ultra, neo, ny, ærke - så kunne man i mandags høre FN-forbundet præsenteret som værende "uafhængige". Fordi man har systematiseret tossegode intentioner i en verdenborger-utopi, og således støtter op om Det Radikale Venstres afnationalisering af Danmark og en abstrakt internationalisme - gør selvfølgelig ikke organet uvildig, uafhængig eller noget der ligner.

Næstformanden Thorleif Jonasson, er tidligere 'regnskovsambassadør' (aktivistisk organ grundlagt af SFU/DKU), og var så sent som i 2002 medarrangør af en demonstration imod EU, hvor BZ'ere gik til kamp imod "den danske stats undertrykkelse". Fra en yderste venstrefløj til en abstraktion anti-national internationalisme. Uafhængig... af virkeligheden.

Den officielle programomtale.

Danmark har ikke formået at sætte sit præg på FN's Sikkerhedsråd (P1 Eftermioddag, 3/7-06, 8,57 min.)

Gennem det sidste halvandet år har Danmark siddet med i FN's Sikkerhedsråd, og i to perioder af tredive dage har vi endog haft fornøjelsen af at sidde for bordenden og lede møderne. Netop i dag udløber vores formandskab i denne omgang, og der er derfor anledning til at se nærmere på hvilke aftryk Danmark har fået sat på den internationale politik og verdensordnen. Men det aftryk er svært at få øje på, lyder det fra Thorleif Jonasson, der er næstformand for den uafhængige organisation FN-Forbundet, der med kritiske øjne følger arbejdet og udviklingen i FN.

I slutningen af interviewet fremgår det klart at Thorleif Jonasson mener Danmark har gjort det ret godt i Sikkerhedsrådet - men konklusionen var skrevet på forhånd, grundet Irak-krigen og Muhammed-tegningerne. Her spredte pluk.

Thorleif Jonassen: Jeg synes ikke det har været godt nok... Men så på den anden side, ud fra den givne situation, så fik Danmark nok det bedste ud af den givne situation.

P1-vært: Når du siger den givne situation, hvad lægger der så i det?

Thorleif Jonasson: Jeg ser to givne situationer. Jeg ser en ekstern given... I forhold til den anden givne situation, så ser jeg også en intern given situation. Og det gælder meget i forhold til dansk udenrigspolitiske forhold, og hvordan vi har opfattet os som Danmark i udlandet. Vi har prøvet at leve højt på tidligere tiders landvindinger [fodnote-politikeren Lasse Budtz var tidl. Leder af FN-forbundet], de ting som vi havde et godt ry i forhold til. Det havde vi forventet at det kunne følge os ind i Sikkerhedsrådet denne gang her også. Men det har ikke rigtigt kunne holde stik. 

P1-vært: Fordi der er sket noget andet med vores omdømme i mellemtiden, ude omkring i verdenen.

Thorleif Jonassen: Og også før Muhammed-tegningerne ligesom ramte alverdens forsider, så var der også sket noget  med vores omdømme... Vores renomé var skadet, og når vi går ind og gør noget i forhold til at styrke den internationale fred og sikkerhed i Sikkerhedsrådet, så må vi lige huske at vores renomé var skadet af, at vi er med i koalitionsstyrkerne - de amerikansk-ledede tropper i Irak...

[...]

P1-vært: Det er jo lidt skuffende det her.

Thorleif Jonasson: Ja det synes jeg også, og det er enormt beklageligt...

[...]

Thorleif Jonasson: Det som vi kan se i for eksempel Norge har kunnet og gør, det er kunne gå ind og være mægler i konflikter, det er de i Mellemøsten og i forhold til Sri Lanka. Men sådan en rolle kunne Danmark også have haft i de forskellige konflikter, hvis vi havde haft en ordentlig politisk diskussion i Danmark og ikke noget af den her fremmedfjendske debat forinden, så ville vi have haft et bedre renomé, vi ville have haft en bedre tillid blandt konfliktens parter rundt omkring i verden, og så ville vi nemmere havde kunnet gå ind og være den partner der kunne være med til at skabe bæredygtig fred omkring i verdenen.

 P1-vært: Sådan lød det fra Torleif Jonassen, der er næstformand i den uafhængige organisation, FN-forbundet.

Tags

Arkiv

Relaterede

Seneste